Dnes Montalcino!

by Zdenka Jakešová

Po týždni strávenom v posteli s liekmi a litrami horúceho čaju som konečne fit a naše cesty Toskánskom pokračujú…Vrátili sme sa do malebného údolia Val d´Orcia do mestečka MONTALCINO, ktoré patrí medzi moje „sem-sa-budem-vracať-naveky“…Už príchod do tohto kamenného mesta na pahorku vám vyrazí dych, lebo je presne také, ako naše sny o Toskánsku…ako maľované!

My sa tu vždy zatúlame labyrintom úzkych uličiek s malými fattoriami, vinárňami a umeleckými obchodíkmi, alebo sa z hradieb kocháme na dych vyrážajúcu krásu okolitej krajiny. Ak sa niekomu z vás zdá, že zveličujem, asi ste ešte neboli v Montepulciano…a to odporúčam zmeniť 🙂 Zdenka

OCHUTNALI SME….Výborný steak a rustikálne domáce cestoviny „Pinci con le Briciole“ so slávnym vínom „Brunello di Montalcino“ (jeho zaujímavosťou je, že rovnako ako naše Chianti sa vyrába z odrody Sangiovese, ale pestovanej výhradne na území Montalcina). Brunello dozrieva minimálne 5 rokov, z toho aspoň 2 roky v dubových sudoch a cena za 1 fľašku sa pohybuje od 55€.

VIDELI SME….stredoveké opevnenie „Rocca“ (kde sa každoročne v júli koná známy festival jazzu a vína), mestskú radnicu so štíhlou kamennou vežou „Palazzo Comunale“, krásnu katedrálu Duomo di San Salvatore, famóznu Fattoriu Il Pozzo a ristorante La Crocina.

1904015_998020260226987_5327181090729185424_n