Schiacciata con l’uva

by Zdenka Jakešová

Jesenný koláč s červeným hroznom, orechami a rozmarínom

Na 8 porcií budete potrebovať: 

*100g Kryštálový cukor

*800g Červené hrozno (vínové)

*8PL Olivový olej extra virgin

*Vlašské orechy (podľa chuti)

*Čerstvý rozmarín (podľa chuti)

*12g Droždie

*500g Hladká múka

*1ČL Med

*300ml Voda

K droždiu som pridala vlažnú vodu (asi 200ml) a jemne ich spolu premiešala. Do kvásku som pridala aj 1 ČL medu a nechala ho pár minút odpočívať.

K 500g hladkej múky som postupne primiešala kvások, zvyšnú časť vody a dobre vypracované cesto nechala prikryté odpočívať (na teplom mieste) asi 90 minút.

Po tom, čo si cesto oddýchlo, som do neho pridala 50g cukru, 4 PL olivového oleja, poriadne ho zamiesila a nechala odpočívať ďalšiu (približne) hodinku.

Plech na pečenie (vo  veľkosti asi 40×30 cm) som potrela olivovým olejom a cesto som si rozdelila na dve časti, prvú časť vyvaľkala, položila na plech, obsypala bohato hroznom, pocukrila a poliala asi 2 PL olivového oleja, na túto vrstvu som položila druhú časť vyvaľkaného cesta, opäť posypala hroznom, pocukrila, poliala olivovým olejom, a na záver ozdobila aj čerstvým rozmarínom a orechami.

Takto pripravený koláčik som vložila do rúry vyhriatej na 180°C na 50-60 minút:)

TIP: Ja schiacciatu zvyčajne pripravujem z polovičnej dávky cesta a teda koláč tvorí len jeden plát cesta bohato posypaný hroznom, orechami, prevoňaný čerstvým rozmarínom, pocukrovaný a preliaty oliváčom:)

Dobrú chuť:)

IMG_0164 IMG_0020 IMG_0021